Over ons

Onze missie

Architectenbureau Jan Stranger bvba levert voor elk project “energetisch maatwerk”. 

Elk project wordt ontworpen op maat van de klant en zijn budget. Bij elke stap vanaf het eerste voorontwerp wordt rekening gehouden met alle aspecten van een duurzaam gebouw en staat de energetische zuinigheid voorop. Telkens opnieuw wordt getracht om het maximale te halen uit het perceel, de oriëntatie en de context en dit binnen een realistisch budget. Er wordt getracht in elk ontwerp een nuttige overmaat te creëren. Dit laat toe om de woningen aan te passen in de tijd, aan de wensen en vereisten van de klant. 

Onze missie is kwalitatieve, functionele en vooral betaalbare gebouwen te realiseren welke aan de hoogste isolatie en comforteisen voldoen. 

Ecologie

De rode draad door de projecten is steeds de energetische en duurzame insteek. Vanaf het eerste voorontwerp wordt er rekening gehouden met alle aspecten van duurzaam bouwen. Dit begint bij de energievraag van de woning zo veel mogelijk te beperken, maximaal gebruik te maken van passieve (warmte)winsten en tot slot het gebruik van duurzame energiebronnen.

Economie

Door de vele jaren ervaring met energiezuinig bouwen is een uitgebreide expertise ontstaan die maakt dat de woningen tegen zeer concurrentiële en betaalbare prijzen gerealiseerd kunnen worden. Als richtprijzen hanteren wij een prijs per vierkante meter van €1200,- à €1500,- alles inclusief (afgewerkte woning incl. erelonen en btw). 

Architectuur

In de loop der jaren heeft het architectenbureau een even uitgebreid als gevarieerd portfolio opgebouwd. Hieruit mag blijken dat steeds opnieuw wordt gezocht naar een kwalitatief, functioneel en gepast antwoord op de wensen van de klant. 

Hierbij is de uitspraak van de Zwitsers-Franse architect (Le Corbusier) typerend voor het werk van het architectenbureau
“La maison est une machine à habiter” (het huis is een woonmachine), waarmee Le Corbusier probeerde duidelijk te maken dat het huis als een goed functionerend apparaat om in te wonen is. 

Ons team

architect Jan Stranger

Jan Stranger

Architect

Jan studeerde in 2000 af aan het Henri Van de Velde instituut te Antwerpen. Al tijdens zijn stage op het architectenbureau Bouwkunst en Design start hij met eigen opdrachten. Deze opdrachten worden voortgezet op zelfstandige basis. In 2007 worden deze activiteiten verder gezet als zaakvoerder van Architectenbureau Jan Stranger bvba. 
Om zich even af te sluiten van de wereld trekt Jan zijn imkerpak aan om voor de bijen (Imkerij  De Bist)  in de tuin van het bureau te zorgen of springt hij op de mountainbike voor een stevige fietstocht.

Jeroen Sneyers

Architect - Stedenbouwkundige

Jeroen is na zijn studies als architect aan het departement ontwerpwetenschappen van de universiteit van Antwerpen in 2010 blijven verder studeren en heeft ook nog een master in de stedenbouw en ruimtelijke planning behaald. Na het afronden van  zijn stage bij architektenbureau Jef van Oevelen start Jeroen als zelfstandig medewerker bij Architectenbureau Jan Stranger in 2014. Jeroen speelt nog elke zondag zijn hockeymatch bij Olympia HC en haalt voldoende beweging uit zijn dagelijkse fietstochten. 

Isabelle Fornoville

Architect

Isabelle is in 2018 afgestudeerd aan de Universiteit Antwerpen waar ze haar master Architectuur behaalt. Ze werkte reeds een jaar bij Polygoon Architecten en zal deze verder zetten bij Architectenbureau Jan Stranger bvba. 

Onze geschiedenis

Jan Stranger studeerde in 2000 af als architect aan het Henry Van de Velde Instituut te Antwerpen. Onmiddellijk na het afstuderen werd de stage aangevangen. Naast de stage werd op zelfstandige basis gewerkt voor Stad Antwerpen (Woonwijzer VZW). Hier werd tijdens architectenpermanenties advies gegeven aan bouwers en werden beperkte bouwaanvragen opgemaakt. Daarnaast worden tijdens de stage ook eerste eigen projecten gerealiseerd. Kenmerkend voor de eerste projecten zijn de budgetvriendelijkheid, functionaliteit alsook ecologisch bouwen.

Vanaf 2003 wordt op volledig zelfstandige basis gewerkt. De uitgevoerde projecten zijn nieuwbouwwoningen, renovaties en uitbreidingen. Klanten zijn particulieren, zelfstandigen en bedrijven. Bij elk project wordt steeds opnieuw gezocht naar de beste bouwwijze, functionaliteit alsook ecologische en economische oplossingen.
In 2007 wordt Architectenbureau Jan Stranger BVBA opgericht.
Vanaf 2007 wordt gestart met een eerste passiefwoning. Bij deze woning wordt zeer veel tijd geïnvesteerd in de studie betreffende de bouw van passiefhuizen en de werf wordt in detail opgevolgd om alles tot een goed einde te brengen. Tevens wordt de woning gebouwd als massief-passiefhuis wat in België op dat moment onbestaande was. Wienerberger en Recticel realiseerden in dezelfde periode een demo-huis en lanceerden het concept “massief-passiefhuis”. 
Zodra deze woning opgeleverd en gecertificeerd is als passiefhuis (later nul- energiewoning) wordt met nieuwe passiefhuizen gestart. Bij elke project wordt opnieuw functionaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid naar voor geschoven. Elk nieuwbouwproject dat opgeleverd wordt na 2008 is minstens lage –energie, passief of nul-energie. Het beste E-peil dat tot op heden gerealiseerd werd is een E-5. 

Onze werkwijze

Het architectenbureau is een tijd erkend geweest als epb-verslaggever, is opgenomen in de lijst van “Energiebewust Architect”, volgde een opleiding PHPP (passiefhuisberekening) en is momenteel “voorloper” door het bouwen van BEN-woningen. Hierdoor is het architectenbureau steeds mee (en zelfs vooruit) met de laatste wettelijke aanpassingen en energetische vereisten. 

Bij alle projecten wordt nauw samengewerkt met specialisten (epb verslaggevers, ingenieurs, interieurarchitecten,...) zodat multi-professioneel gewerkt wordt. 

De tendens van de toenemende vraag naar renovaties van bestaande woningen naar lage energie woningen is duidelijk voelbaar, en er worden door het bureau dan ook verschillende BEN-ovaties uitgevoerd. 
Het architectenbureau heeft ook ervaring met commerciële panden en projectontwikkeling. Zo werd o.a. een statig pand op de Bist, de ‘Villa Raphaelle’, omgevormd tot een kantoor gebouw. Worden in de haven van Antwerpen wachtlokalen gebouwd voor de bootsmannen en werden appartementsgebouwen ontworpen in Ekeren en Kapellen.
Daarnaast blijft het architectenbureau voornamelijk actief op de markt van de particuliere nieuwbouw met massief-passief- en BEN-woningen. 

Het gebied waarbinnen wij werken is zeer ruim.Op dit moment werden projecten gerealiseerd binnen de cirkel die Knokke, Bergen op Zoom (NL),  Retie en Brussel omvat. 

Ook benieuwd naar onze expertise?

Architectenbureau Jan Stranger
Bist 67, 2180 Antwerpen (Ekeren)
E-mail
info@architect-js.be
Telefoon
0497 60 28 24

Telkens op afspraak
Vind ons ook op