Expertise

Passiefwoningen

Wat

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw gericht op een goed winter- en zomercomfort. De warmteverliezen zijn er door een doorgedreven isolatie zo beperkt, dat er slechts een zeer kleine energievraag voor verwarming en koeling nodig is (maximum 15kWh/m2). Met het vermogen van een strijkijzer (1.000 à 2.000 W) blijft een passiefhuis ‘s winters warm. Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning. (Ter vergelijking, een BEN-woning heeft een warmtevraag van maximaal 70kWh/m2, een passiefwoning 15kWh/m2).
Tijdens het grootste deel van het jaar kan de woning op kamertemperatuur blijven zonder een klassiek verwarmingssysteem te gebruiken. Bij de meest extreme buitencondities is er echter wél een actieve verwarmingsbron nodig. Die is echter zeer klein. De warmtevraag kan bijvoorbeeld opgevangen worden door het plaatsen van een kleine radiator of convector in de leefruimte of badkamer. Aangezien er dus bijna niet meer actief wordt verwarmd, spreekt men van een 'passief' gebouw of 'passiefhuis'. De meeste passiefwoningen voldoet aan de BEN-norm, waar de eisen voor de isolatiewaarde van de schil minder streng zijn. (meer informatie over passiefhuizen vindt u bij Pixii

Massief-Passiefhuis

Het massief-passiefhuis biedt u alle energiezuinige voordelen van het passiefconcept en het comfort en de duurzaamheid van het bouwen met baksteen en kleidakpannen.
 Een massief-passiefhuis wordt gebouwd met traditionele materialen, baksteen, beton en staal, die makkelijk 150 jaar kunnen meegaan. Het zijn de beste producten om duurzame woningen te bouwen die generaties lang meegaan. Het massief passiefhuis start met een klassieke, geïsoleerde spouwmuuropbouw. De wanden worden luchtdicht gemaakt door de binnenzijde van de binnenmuren te bepleisteren. Tussen beide spouwbladen, aansluitend op het binnenspouwblad, wordt een dikke isolatielaag voorzien. En bij de aansluiting van ramen, deuren en andere elementen wordt de nodige aandacht besteed om de woning luchtdicht te maken. 

Nul-energiewoningen – actiefhuizen

Een nul-energiewoning of een actiefhuis wordt steeds gebouwd vertrekkende van een passiefwoning. De passiefwoning wordt aansluitend voorzien van technieken die energie opwekken zoals fotovoltaïsche panelen. Voor een nul-energiewoning dient de woning voldoende energie op te wekken om de eigen vraag naar verwarming (en eventueel koeling) te voldoen (Europese definitie). Een actiefhuis gaat nog een stap verder en compenseert de volledige energievraag van de woning of heeft zelfs een positief overschot. Theoretisch zou een actiefhuis off-grid moeten kunnen werken mits energieopslag geïnstalleerd wordt. Het overschot van de energie kan tevens gebruikt worden om de batterij van een wagen op te laden.

Benieuwd naar onze realisaties?

Architectenbureau Jan Stranger
Bist 67, 2180 Antwerpen (Ekeren)
E-mail
info@architect-js.be
Telefoon
0497 60 28 24

Telkens op afspraak
Vind ons ook op