Realisaties

BENO-vatie - Ekeren

Terug

De ouderlijke woning, al drie generaties in het bezit van de familie, was hoognodig aan een update toe, zowel de bruikbare vloeroppervlakte, de technieken als het isolatieniveau konden een boost gebruiken. De badkamer en de keuken waren verouderd en ook aan vervanging toe. 

Van het oude gebouw zijn uiteindelijk enkel de muren blijven staan, de gevelsteen werd afgebroken, de ramen werden vervangen en ook de volledige dakstructuur werd vernieuwd. Alle buitenmuren zijn geïsoleerd en afgewerkt met een strakke grijze gevelsteen, die de woning een moderne look geven.  De woning is voorzien van een nieuwe, moderne condenserende gasketel en vloerverwarming op lage temperatuur in de leefruimte en de badkamer. Door het isolatieniveau van de woning zo op te trekken is het niet nodig om de slaapkamers bijkomend te verwarmen. De woning is ook uitgerust met een ventilatiesysteem D. Hierdoor wordt de koude buitenlucht eerst opgewarmd met de afgevoerde, vervuilde lucht en wordt er een hoop energie bespaard terwijl er voldoende zuivere lucht in de woning wordt ingeblazen.  

Na de verbouwing is het comfort van de bewoners enorm gestegen en de energierekening fel gedaald. Daarnaast werd de woning ook uitgebreid en de inrichting op punt gesteld, zodat de woning nu ook volledig is afgesteld op de huidige generatie. 

De bestaande zolder, onder een piramidedak, is omgevormd tot twee slaapkamers en een berging voor de technieken. Hiervoor werden er twee puntgevels opgetrokken en afgewerkt met een zadeldak, een enorm verschil naar bruikbare ruimte onder het dak.  

Op het gelijkvloers werd de leefruimte beperkt uitgebreid en is er plaats gemaakt voor een bureau/speelplekje. Je krijgt nu ook een open keuken, die deel uitmaakt van de leefruimte. Naast de keuken werd er ook een ruime berging voorzien. De inkomhal kreeg eveneens een ruime vestiaire. Een woning is nog steeds voornamelijk een “machine à habiter”, een praktisch gegeven. 

De achterbouw werd afgewerkt met een schuine lijn die zorgt voor een interessant schaduwspel en de lager gelegen tuin op een speelse manier verbindt met de woning

Ook benieuwd naar onze expertise?

Architectenbureau Jan Stranger
Bist 67, 2180 Antwerpen (Ekeren)
E-mail
info@architect-js.be
Telefoon
0497 60 28 24

Telkens op afspraak
Vind ons ook op