Realisaties

Villa Raphaelle - Ekeren

Terug
Het verhaal begint met een spookhuis, een verwaarloosde ruïne, en een nieuwe eigenaar, verliefd op het statige gebouw, met alle intenties om het gebouw te renoveren met respect voor zijn monumentwaarde.

Villa Raphaëlle, te Ekeren werd jarenlang verwaarloosd. Door een gat in het dak van de woning begon huiszwam, eikenzwam en kelderzwam te groeien, deze richtte grote schade aan, de huiszwam verteerde zo goed als de hele trapconstructie. Door de vele verbouwingen werden ook reeds veel van de originele elementen verwijderd. 
Het doel van de nieuwe eigenaar was om het prestigieuze gebouw in zijn oude glorie te herstellen en er een advocatenkantoor in te vestigen. 

De waardevolle voorgevel werd bewaard, gerestaureerd en volledig gereinigd. Ook de toren in de voorgevel werd met respect voor het verleden terug opgebouwd.  
De verwaarloosde en achtergestelde achtergevel werd uitgebreid met een pergola, in de stijl van de het overige houtwerk, die rechtstreeks toegang geeft tot de trappenhal.

Naast de traphal werd een nieuwe lift voorzien, die elke verdieping bedient. In lijn met de architectuur van de woning kreeg deze bovenaan een toren. Door deze aanpassingen heeft het gebouw nu ook een achtergevel passend bij de grandeur van het gebouw.

Intern werd de woning volledig gestript totdat enkel de buitenmuren nog bewaard zijn gebleven. Alle houten vloeren werden vervangen door een potten-en-balken vloer, waardoor de woning nu een duurzame structuur heeft en de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet kan. De dakconstructie werd geïsoleerd, en het zichtbare hout is geschilderd zodat deze ook weer de prestige van het gebouw uitstraalt.

Ook heel de kelderverdieping werd aangepakt zodat de deze nuttig gebruikt kan worden. Zo werd er een keuken voorzien voor het personeel.  Deze ruimte werd naar buiten door getrokken met een terras, waardoor de keuken overvloedig licht krijgt en het personeel in de zomer volop kan genieten van de prachtige tuin met grote bomen.

Ook benieuwd naar onze expertise?

Architectenbureau Jan Stranger
Bist 67, 2180 Antwerpen (Ekeren)
E-mail
info@architect-js.be
Telefoon
0497 60 28 24

Telkens op afspraak
Vind ons ook op